dilluns, 18 de març del 2013

La Mona

Heu pensat fer la Mona a casa? Als meus fill la hi regalaran els cosinets, però com que tenim dies de vacances escolars per davant i ens hem d'entretenir, estic pensant a fer-ne una en família.

Us en deixo la recepta per si us animeu:

Ingredients:

Si la volem fer de Sara:

250 gr de mantega
100 gr de confitura d'albercoc
100 gr de sucre Ilustre
100 gr d'ametlla filada
150 gr de sucre gra
65 gr d'aigua

Si la volem fer de xocolata:

100 gr de cobertura de xocolata
100 gr de confitura (de maduixa o bé de taronja)
200 gr de cobertura de xocolata (per a la trufa cuita)
200 gr de nata
100 gr de sucre gra
100 gr d'aigua


Per a la base de la Mona:

Elaborarem un pa de pessic tradicional. Posem el forn a preescalfar. Untem el motllo, d'un 20 centímetres de diàmetre, amb mantega líquida i farina. Ho reservem.
Passem la farina pel sedàs i la reservem.
Muntem els ous amb el sucre. Quan estiguin ben muntats, els treiem de la batedora i els hi anem incorporant la farina a poc a poc, fins a obtenir una massa homogènia, i la col.loquem en el motlle.
Ho introduïm al forn preescalfat a 180 graus i ho coem durant aproximadament 20 minuts.
Un cop tenim aquesta base, podem fer una Sara o bé un pastís de xocolata.

Si volem fer la Sara:

Torrem les ametlles filades al forn, a 180 graus durant uns 6 minuts, fins que quedin ben daurades. Les reservem.
Fem ara un almívar: fem bullir l'aigua i el sucre fins que assoleixin textura de xarop.
Ens en reservem una quarta part per untar el pa de pessic. La resta d'almívar el deixem refredar uns minuts mentre posem la mantega a la batedora. Ara hi afegim a poc a poc l'almívar refredat, fins a obtenir-ne una crema untuosa (mantega confitada).
Repelem el pa de pessic de les vores (per deixar-lo més bonic) i en fem dos talls per tal que ens quedin tres pisos.
Recuperem l'almívar reservat i n'untem el pis inferior; acte seguit, el cobrim amb la mantega confitada. El segon pis del pa de pessic l'untem també amb almívar i el cobrim amb confitura d'albercoc. Posem a sobre el tercer pis, l'untem amb almívar i, finalment, cobrim tot el pastís amb la mantega confitada. Amb molt de compte, l'arrebossem amb l'ametlla filada torrada i li donem uns tocs de sucre Ilustre pel damunt.
Ja tenim la Sara!


Si volem fer la Mona de xocolata:

Elaborem un almívar con l'anterior: fem bullir l'aigua i el sucre fins que assoleixin textura de xarop. El reservem. Preparem la trufa cuita: posem a bullir la nata i hi incorporem a poc a poc la cobertura de xocolata, tot remenant fins a obtenir una crema homogènia. Deixem la crema a la nevera durant unes dotze hores.

Tallem el pa de pessic de forma de n'obtinguem tres pisos. N'untem la base amb l'almívar i la farcim amb la trufa. Untem també el segon pis amb l'almívar i hi posem confitura de maduixa o de taronja, la que més ens agradi. Per acabar, untem amb l'almívar tot el pastís i el recobrim per tot amb la resta de trufa cuita.


Si proveu a fer-la, ja direu i, si teniu una altra recepta i la voleu compartir, estaré encantada ;) .

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada